Categorieën
Uncategorized

Het Festival Chants de Marins St. Jean Port Joli

Het is bijna zover !!!

Herman is al afgereisd naar Quebec met Paulien, Leo en Gilaine vertrekken morgen naar Boston en René en ik vertrekken maandag naar Montreal. En dan hopen we elkaar natuurlijk voor het festival te ontmoeten op 11 augustus in St. Jean Port Joli ! Als dat maar goed gaat…

Het festival kent een rijke traditie, het bestaat al meer dan 15 jaar. Aan de oevers van de St. Lawrence bevindt zich een gebied dat altijd zeer nauw verbonden is geweest met de scheepvaart. De rivier was lange tijd simpelweg de enige verbinding met de rest van het land. Er is dan ook veel visserij en scheepsbouw te vinden, waardoor vele inwoners verbonden zijn met het water.

Het in stand houden van dit rijke maritieme erfgoed is één van de hoofddoelen van het festival. En men heeft dan vooral de Bretonse festivals als voorbeeld waardoor er een breed aanbod van cultuur te vinden is, naast muziek ook dans, vertelkunst en beeldende kunsten.

logo quebec

Elk jaar probeert men tevens de band met het 'moedercontinent' vast te houden middels het uitnodigen van een aantal Europese groepen. De afgelopen jaren zijn zo grote namen als 'Les Souillés de Fond du Cale', 'La Bouline', Chris Ricketts, 'Banana Boat' en 'Les Males de Mer' ons voorgegaan. We zijn dan ook heel trots dat wij nu in dit illustere rijtje zijn opgenomen… We worden vergezeld door 'Babord Tribord'  en 'Avis de Grand Frais' uit Bretagne en (weer !) Chris Ricketts uit Portsmouth (UK). De eigen regio wordt vertegenwoordigd door de relatief nieuwe groep 'Brise Glace', een veelbelovend viertal dat we wellicht nog wel eens hier zullen kunnen aanschouwen…

974

Het festival kenmerkt zich door veel samenwerking met de plaatselijke horeca. Donderdagavond 13 augustus speelt het zich af in drie barren, de andere avonden zijn er steeds dinner-optredens in restaurants en lange optredens op het hoofdpodium. Ook het Maritieme Museum van Quebec dat zich even verderop aan de St. Lawrence bevindt is een lokatie, alsmede een herdenkingskapel voor verdronken zeelieden. Zondagmiddag 16 augustus wordt alles afgesloten met een spetterend eindprogramma waar alle artiesten aan meedoen.

1653

Overigens valt ook op dat er fiks toegang betaald moet worden voor flink wat onderdelen, van 15 Canadese dollar voor een groepsconcert tot 55 dollar voor een dinner-optreden… Maar ja, wij zijn ook niet de goedkoopste natuurlijk !!!

We hebben er zin in…